2017/10/03

Последно инфо от Сдружението

Какво се видя от Общото събрание на Сдружението:
 
Първо, вдигане на капитала чрез продаване на вземането - това е нещото, което се подозираше, че ще се прави от самото начало, но беше разказана съвсем друга схема. Добре ли е за нас като сдружение? Да, ако продадем "24 000 000 лева вземане" срещу 24 000 000 реални пари и с тези пари си закупим акции това е добре. Добре ли е това за ПФК АД-то? Да, защото след като закупим акции за 24 000 000лв. клуба ще има 24 000 000лв., които ще плати на лицето, което е купило вземането от сдружението и по този начин ше изчисти своите задължения. Ако тази операция се изпълни по този начин, тя е добра.
 
Второ, дали "да се прехвърлят 3 000 000 лева вземане на друго дружество" (в случая се визира "Клуб 1912"). Тази операция би имала спорни ползи - вариант, ако се сключи тристранен протокол, в който наистина в един ден ние го продаваме на "Клуб 1912" и те го продават на АД-то, това е добра сделка за ПФК АД-то и лоша за Сдружението. Ако се спре тази сделка може евентуалният инвеститор да се отдръпне, защото ПФК АД-то няма да е чисто, но пък Сдружението запазва реален инструмент (впросните 3 милиона лева), чрез който можем да влияем на този инвеститор, ако нещо вземе та се издъни.

Уловката тук е, че болшинството привърженици не знаят, че към момента нашето сдружение дължи на "Клуб 1912" сума от 24 000 000 лв. и никой не казва защо "Клуб 1912" не ги върне на ПФК АД-то. На повдигнат въпрос какви задължения има Сдружение се говори за някакви си 120 000 лева, за които уж никой не го бригало.

Схемата завършва при развой в който, "Клуб 1912" продава своето вземане на евентуален нов инвеститор, а ние като сдружение понеже нямаме тези средства му прехвърляме акции. Тук става ясно, че планът на сегашното ръководство е в ползва на евентуален нов инвеститор и в никакъв случай не се мисли за евентуално управление чрез Сдружението. За нас остана да настояваме за процент, който да запазим от клуба с цел контрол доколкото можем.

Така описани и развити сделките не са пагубни за Ботев Пловдив в никакъв случай, ако се изпълнят точно по този начин. Лошото е, че Сдружението губи от силата си. По начина по който беше гласувано на Общото събрание на 1-и октомври се дава сериозно основание за съмнения. Това обаче можем да го разберем едва, когато всичко приключи. Дано наистина има инвеститор, иначе няма смисъл от тези неща.

No comments: